7 клас довиждане и чао!

В последните години образователната система в България претърпя промени, които за добро или не, няма начин да подминем. Промените винаги са необходими, важно е те да бъдат осмислени в полза на децата. По-важно от това не трябва да има!
До Националното външно оценяване( НВО) остава по-малко от месец. Това е време на голямо вълнение. Това е времето, в което порасналите ни деца, трябва да се разделят с училището, в което са пораснали, с приятелите си, с които не им се разделя. За тях това е много труден момент, точно заради раздялата. Нищо, че са се почувствали големи, нищо, че повечето вече имат лична карта в джоба си, те още са деца и тъгуват с цялата си детска душа. Седми клас е изпитание за тях, време на промени, време, в което те са принудени да играят по-малко и да учат много повече. Всички родители желаят децата им да продължат образованието си във възможно най-доброто училище и това е напълно естествено. В своеобразната истерия, която съпътства кандидатстването след седми клас, между всичките разпоредби, уроци и изпити, важно е да помним точно само едно. Къде децата се чувстват добре, къде те желаят да учат, какво те искат да учат. Ако ги чуем, няма начин за грешка.
Днес,  в България, децата след седми клас,  имат възможност да кандидатстват в така наречените средно общообразователни училища и в профолилирани гимназии. За общообразователните училища или СУ-та са от особено значение са резултатите на децата от НВО по български език и литература и по математика, както и годишните оценки, които са получили от преподавателите си. Сборът от всички тези оценки, формира общия бал за кандидатстване. Повечето училища избират схема за балообразуване като умножават всяка една от получените оценки по 2 и след това формират общ сбор. В училищата с математически профил начинът на образуване обикновено е малко по-различен, като се дава приоритет на получените оценки по математика.
Важно е да знаем, че има и такива училища, които за разлика от СУ-тата, които са под опеката на Министерството на образованието, има и такива, които дават възможност на децата да изявят таланта си- било в изобразителното изкуство, било в музиката или танца. Тези училища имат свой изпит и оценките от НВО не са от значение за тях. В случай, че детето ви не обича математиката или някой друг задължителен предмет, а иска да рисува, да снима или да свири и да пее, тези училищата са решението. Лошото е, че са твърде малко. Музикално училище за София е само едно. Художествените са три. Все пак това е добра алтернатива и заслужава внимание.
Днес, когато до края на седми клас и до началото на големите раздели, остават броени дни, най-важното е децата да бъдат спокойни, а ние, родителите да се вслушваме в техните желания.
Седми клас си отива, почва новото, още по-хубавото и интересно, нищо, че може да е малко по-сложно понякога. Заслужава си!
Желаем успех на всички седмокласници, които пребориха тази трудна година! На финала сте, деца и всички сте победители!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s